MTM Waraksa

Mleczarstwo

Linie produkcyjne i urządzenia dla przemysłu mleczarskiego

Firmom działającym na rynku wschodnim w branży mleczarskiej w celu usprawnienia produkcji oferujemy sprawdzone urządzenia oraz linie produkcyjne firm Mlecz – Masz oraz FB Mont. Zakupić można nowe urządzenia jak również używane. Firma Mlecz-Masz oferuje 12 miesięczną gwarancję na nowe maszyny oraz 6 miesięczną gwarancję na maszyny używane. Urządzenia firm Mlecz-Masz oraz FB Mont usprawnią procesy produkcyjne oraz sprawią, że produkcja osiągnie poziom spełniający europejskie i światowe standardy.

Automaty pakujące

Maszyny oraz konstrukcja stworzone zostały z materiałów posiadających atest Państwowego Zakładu Higieny, pochodzą z najlepszego rodzaju stali – stali nierdzewnej. Urządzenia te, przystosowane są do pakowania produktów płynnych, półpłynnych oraz pastowatych takich jak: śmietany, jogurty, serki homogenizowane, sery topione, twarogi ziarniste, pasztety, lody, majonezy, ketchupy, sałatki rybne, mięsne, warzywne itp. oraz inne produkty o podobnej konsystencji.

* Na życzenie Klienta istnieje możliwość dostosowania automatów do pakowania w atmosferze sterylnego powietrza , do mycia w systemie C.I.P. oraz do innego rozmiaru kubków i pokrywek.

PAG-31

PAG-40

PAC – 50

Maszyna wykonana jest ze stali nierdzewnej, konstrukcja zapewnia czystość mikrobiologiczną pakowania. W trakcie odwijania folia jest dezynfekowana promieniowaniem ultrafioletowym. Automat PAC50 pakuje płyny niegazowane po zgrzewane woreczki z folii polietylenowej lub metalizowanej. Służy do pakowania mleka, maślanki i śmietany. Może być również wykorzystywany poza branżą mleczarską do napełniania woreczków wodą pitną, destylowaną, sokami oraz innymi płynami.

Istnieje możliwość dostosowania maszyny do pakowania produktów półpłynnych takich jak wysokoprocentowa śmietana lub majonez.

PAC-50

LPC – Automat pakujący

Jest to linia produkcyjna przeznaczona to automatycznego pakowania produktów płynnych i półpłynnych w butelki plastikowe lub szklane, zamykane wciskanym lub zakręcanym kapslem. Wszystkie materiały, z których wykonana jest linia posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny.

Maszyny i urządzenia dla Przemysłu Mleczarskiego FB - Mont

Firma FB -Mont specjalizuje się w remontach oraz przeróbkach maszyn pakujących dla przemysłu mleczarskiego. Dodatkowo oferuje sprzedaż używanych maszyn, linii produkcyjnych oraz urządzeń stosowanych w branży mleczarskiej spełniające europejskie standardy.

Dostarczamy i wykonujemy następujące linie i urządzenia:

  1. Linie pasteryzacji mleka, śmietanki, serwatki – są to układy wirująco-pasteryzujące o różnych wydajnościach, wyposażone w wirówki do mleka oraz układy do pasteryzacji mleka lub śmietanki.
  2. Termizatory misowe – stosowane przy produkcji serków twarogowych, jogurtów, kefiru, serków topionych, past, sosów, dresingów, a także przy produkcji pasztetów i past mięsnych – na gorąco lub na zimno.
  3. Linie technologiczne – stosowane do produkcji serka typu Filadelfia, serów twardych, twarogów i innych.
  4. Maszyny rolowe do pakowania próżniowego, wielorzędowe.
  5. Automaty pakujące w kubki: stołowe, rzędowe.
  6. Automaty pakujące w wiaderka
  7. Urządzenia do napowietrzania i spieniania produktów mleczarskich azotem.
  8. Odgazowywacze do mleka, śmietanki o różnych wydajnościach.
  9. Autocysterny do mleka z urządzeniami odbiorczymi.
  10. Stacjonarne urządzenia odbioru mleka.

Linie są kompletnie wyposażone w elementy nowe lub używane, dostosowywane do specyfiki produkcyjnej zakładu mleczarskiego:
– wirówki odtłuszczające samoczyszczące do mleka,
– wirówki odtłuszczające do serwatki,
– wirówki odbiałczające do serwatki,
– wirówki do serka Filadelfia,
– wirówki do serka homogenizowanego,
– inne wirówki do zakładów mleczarskich.

Szczepionki kultur bakterii

Odgrywają znaczącą rolę w procesie produkcji przetworów mlecznych.

Szczepionki kultur bakterii głęboko mrożonych, wykorzystywane są przy procesie fermentacji mleka. Stosowane są do produkcji serów, jogurtów, twarogów oraz innych wyrobów mleczarskich. Dzięki bakteriom głęboko mrożonym, produkty te są pełnowartościowe oraz mają lepszy smak. Nieodpowiednie stosowanie bakterii może prowadzić do zepsucia się produktów. Bardzo ważne jest, aby w procesie produkcji stosować szczepy bakterii pochodzące ze sprawdzonych źródeł.

Stabilizatory

Rola stabilizatorów polega na umożliwieniu połączenia ze sobą substancji, które w środowisku naturalnym nie łączą się.

Zastosowanie stabilizatorów wpływa na jakość wyrobów mleczarskich. Zapobiegają rozwarstwianiu się lub krystalizacji cukru podczas produkcji, transportu czy przechowywaniu wyrobów mleczarskich.